top of page

Kupujete nemovitost? 5 věcí, které by Vám neměly uniknout.

Poradíme Vám 5 tipů, jak se nenechat chytit do pasti.



Koupě nemovitosti je pro většinu z nás jednou z největších investicí v životě. Zároveň však bývá i jednou z nejvíce podceňovaných rozhodnutí. Lidé se při koupi často zaměří na okázalé, ale nepodstatné detaily, zatímco jim naprosto uniká potřeba objektivního posouzení kvality technického stavu.


“Kvalita technického stavu nemovitosti bývá paradoxně pro kupující často jeden z nejméně důležitých aspektů při rozhodování.”

Vady a poruchy na technickém stavu nemovitosti však můžou mít nedozírné následky a výše potřebných finančních prostředků určených na opravy těchto poruch se následně pohybují v řádech stovek tisíc až miliónů korun.


Na co se zaměřit a co nepodcenit? Při koupi nemovitostí Vám může pomoci těchto

5 základních bodů.


Nehleďte pouze na cenu


Výsledná kupní cena nemovitosti je samozřejmě důležitá, bez dohodnutí ceny by nebylo možné nemovitost koupit. Problém však nastává tehdy, kdy kupující veškerou svou sílu a pozornost upíná ke smlouvání o výsledné ceně. Místo, aby se rozhodoval objektivně, začíná se dohadovat často o desítkách tisíc korun, přičemž mu uniká skutečnost, že zásadní vliv na případné budoucí investice má především technický stav nemovité věci.


Lokalita


Zhodnoťte lokalitu a širší souvislosti. Jedná se o klidnou oblast k bydlení? Není daná lokalita v poddolovaném nebo záplavovém území? Má nemovitost zatížení věcnými břemeny? Nevyskytují se v bezprostřední blízkosti ochranná pásma inženýrských sítí a další infrastruktury? Jaká je zde dopravní dostupnost? Je k nemovitosti zajištěn volný příjezd po veřejné zpevněné komunikaci? Jsou v blízkosti další sousedé?


Nezaměřujte se na nepodstatné detaily


Příliš často se lidé zaměří na okázalé detaily jako dekorace nebo nábytek. Tyto věci sice mohou dotvářet subjektivní atmosféru daného místa, nicméně na výslednou funkčnost a kvalitu nemovitosti nemají téměř žádný vliv. Nesoustřeďte se proto jen na pocity.


Všímejte si důležitých věcí


Při prohlídce si všímejte důležitých věcí, především však:

  • v jakém stavu je střešní konstrukce a krov,

  • výskyt vlhkosti především v konstrukcích spodní stavby v blízkosti terénu,

  • skvrny, tzv. "mapy" v podhledech, stropech, popř. rozích stěn,

  • okna a dveře by při otevření neměly zadrhávat,

  • všímejte si stáří technického vybavení (topná soustava včetně zdroje tepla, stav vodovodního potrubí, kanalizace, apod.), zkuste pustit baterie, spláchnout WC, ověřit funkčnost vypínačů, atd.


Pozvěte si odborníka - inspektora nemovitostí


Pokud jste promysleli předchozí body a zvažujete danou nemovitost koupit, pozvěte si odborníka k prověření technického stavu nemovitosti. Zkušený certifikovaný inspektor nemovitostí odhalí skryté vady a rizika nemovitosti, které laik při prohlídce není schopen zjistit. Ušetříte tak nejen významnou část finančních prostředků, které byste museli vynaložit na dodatečné opravy a sanace vzniklých poruch, ale také se vyhnete mnohému stresu, což pozitivně prospěje Vašemu zdraví a pohodě.


Přeji Vám úspěšný nákup Vaší vysněné nemovitosti.


Ing. Lukáš Lysek | NEMOKONTROL

127 zobrazení0 komentářů

コメント


bottom of page